Salutare măi băiete!!!
E de bine sau de rău, comentează, nu te lăsa!!!

sâmbătă, 3 octombrie 2009

La Scara

Nu prea stiu cum sa incep, trecand pe la scara blocului am avut o viziune cu vechea scara. Probabil criza (sau niste cicluri nestiute, repetitive si freudiene!!!- na c-am zis-o) a adus iarasi copii si adolescentii sa lustruiasca treptele de la scara blocului. Incep sa-i vad din ce in ce mai des, cum stau (destul de) cuminti sub supravegherea atenta a lui nea' Ursache. Scara asta, care implineste in curand 50 de ani, a vazut si auzit multe generatii. Pai, ce puteai face in anii '70-'80? Televiziune nu, calculatoare nu, cinematografe doar la matineu (la jumatate de pret) cand chiuleam de la scoala, bani nu, crasme putine si scumpe, discoteci doar sambata si duminica, etc.
Asa ca, adunarea la scara mai baiete!!!
Scara era amenajata (pe trotuarul din fata) cu piste pentru trotinete si biciclete si terenuri de tenis cu piciorul si tenis de masa (aveam palete de placaj taiate cu traforajul!) desenate cu caramida pe asfalt. Chiar si meciurile de fotbal le jucam in fata scarii pe bulevard, cu porti improvizate din 2 pietre, asta pana cand a aparut parcul de copii din spatele blocului cu "scranciope" si teren asfaltat. Oricum aproape orice actiune incepea si se termina la scara.
De la copilaria (mai mult) sportiva nici nu am simtit trecerea la adolescenta (mai mult) pasiva, tot la scara, cu table, sah, remi!!!, dame, tic-tac-toe si jocuri de carti (de la macao, razboi, popa prostu', septica pana la whist, rentz si tarnip). Pe rand, pe masura ce crestea, alta generatie devenea stapana si totodata sclava scarii. Cei mai mici erau trimisi la culcare, iar cei mai mari erau doar tolerati si considerati relicve. Drog, Camiloiu', Sobolanu', Buha, Ghebosu', Calu', si altii cu porecle pe care nu le mai tin minte au semnat constant si permanent condica scarii pana la varste respectabile.
Scara a avut chiar si mitingul ei revolutionar si euforic in decembrie '89 acompaniat de "Desteapta-te Romane", "Ole, Ole, Ceausescu nu mai e!" si stropit cu "Vultur" - un lichior scarbos, singurul care se gasea prin alimentari.
Scara asta are multe povesti de spus, despre prastii cu scoabe, despre portofele sau bancnote trase cu ata pe trotuar, despre procese verbale de tulburare a linistii publice, despre muzica si stiri de la BBC, VOA si Europa Libera, despre "stuchit la furca", despre prietenie...
P.S. 1 Nea' Ursache (vecinul de la parter) este cerberul scarii, el ne-a fugarit, ne-a injurat, ne-a parat la parinti si a avut grija ca scara sa aiba programul ei de liniste de dupa amiaza (14-17) si de noapte dupa ora 22. Desi are 78 de ani, se tine bine si se ocupa inca de linistea scarii (asuprind copchiii!) si mai nou de curatenia cutiilor postale (neprimind in scara nici un distribuitor de pliante) si de evidenta populatiei.
P.S. 2 Astazi 3 octombrie este nunta mare la Timisoara, eroii principali fiind Alina si Mihai.
Casa de piatra!!!
P.S. 3 Dom' Costica a terminat Razboiu' si a deschis un magazin de poante la adresa: http://magazinudepoante.blogspot.com/. E buna ideea, sa vedem cum putem contribui.
P.S. 4 La sugestia lui Gelu am actualizat calendarul evenimentelor din 2009. Daca mai sunt completari...stiti ce aveti de facut.
Dictionar pentru generatia de maine:
Scranciopul este un leagan pentru copii.
Tic-tac-toe este un fel de x si 0 cu cate 3 piese pentru fiecare jucator care se joaca pe o suprafata limitata de 9 patratele. Scopul este sa faci trei pe linie, coloana sau pe diagonala.
X si 0 este un joc pe care il jucam la scoala pe caiete de matematica. Scopul este sa faci cinci semne alaturate pe linie, coloana sau diagonala.
A avea stuchit la furca - este atunci cand cineva (dupa ceva licori bahice) isi aduce aminte de mosnegaraia care il mananca ca germii!!!

Un comentariu:

  1. ...scarile au vazut multe povesti de-a lungul timpului! Galia

    RăspundețiȘtergere