Salutare măi băiete!!!
E de bine sau de rău, comentează, nu te lăsa!!!

luni, 24 mai 2010

Imperial Tour 2010 – Episode two (2) - Praga, mon amour!!!

Ziua 4 – 8 mai 2010 - Karlovy Vary si Praga
Iata ca am ajuns si in ziua a patra a sejurului nostru. Pentru astazi dimineata am optat pentru unul din programele optionale oferite de Interra. Asa ca lasam pentru dupa amiaza turnurile si berariile din Praga si, la ora 9 punct, ne imbarcam in autocar pentru o excursie la Karlovy Vary (30 EUR/persoana).
Karlovy Vary (Karlsbad- ii spun germanii, care au fost majoritari aici pana dupa cel de al doilea razboi mondial) este un un orasel cu vreo 50000 de locuitori situat in regiunea Boemia (poate gasim ceva cristale pe acolo!) la 130 de km de Praga si foarte aproape de granita cu Germania. Orasul (fondat in 1370), a devenit celebru incepand cu secolul XIX datorita numeroaselor izvoare termale cu diverse proprietati curative. Astazi, 70% din afacerile din Karlovy Vary sunt cumparate de (oligarhii!) rusi, asa ca a doua limba (ne) oficiala este rusa.
Chiar la intrarea in oras ne intimpina Grandhotel Pupp, un hotel de 5 stele, impresionant si cu o arhitectura deosebit de frumoasa, unde s-au filmat scene din filmul Casino Royale (seria James Bond). De aici orasul se intinde de-a lungul unui mic rau (apa normala!) cu cladiri frumoase, in diverse stiluri arhitectonice, de o parte si de alta a raului, si cu (foarte multe) magazine de bijuterii si cu suveniruri care ne incanta privirile. Izvoarele (cu ape calde de la 30 pana la 70 de grade celsius) sunt acoperite si protejate de asa numitele colonade, trei la numar, sub care, folosind niste cani speciale (seamana cu niste ceainice oarecum) se poate bea apa miraculoasa. Ne cumparam o cana si testam si noi "clocitura", care nu este prea buna, dar deja ne simtim mai sanatosi si mai tineri!!! Dupa ce vedem si gheizerul, care arunca o coloana de apa fierbinte la vreo 5 metri inaltime, ne oprim pentru o degustare la muzeul Jan Becher - un muzeu al bauturilor naturale din plante, traditional cehesti, incepand de la lichioruri si pana la slibovita, vandute sub numele Becherovka. Vedem si sala unde are loc festivalul anual de film de la Karlovy Vary, avem parte si de un mic spectacol cu muzica de fanfara traditionala, si gata, am cam vazut ce era de vazut. In concluzie, dupa ce prin Karlovy Vary au trecut sau au locuit dea lungul timpului personalitati ca Tarul Petru I al Rusiei, Goethe, Chopin, Beethoven, Atatürk (fondatorul Turciei moderne), iata ca istoria va mentiona de acum si scurta trecere, din primavara anului 2010, a lui Florin Parfenie !!!
Daca vreti sa va faceti o imagine despre Karlovy Vary, aveti aici adresa unei camere web live:
Karlovy Vary live
In drumul spre Praga avem in program un alt obiectiv important: fabrica de bere de la Krusowice. Oprim si se face o coada instantanee la chioscul fabricii, toata lumea isi cumpara pachete promotionale de bere. Bineinteles ca facem si o degustare de bere neagra la pahar (e!!!) si concluzia generala este: "bunaaa dom'le!". Cu setea stinsa de ape termale si de bere neagra, si (mult) mai bine dispusi, odata ajunsi in Praga, foamea ne scoate repede din camera. Ne oprim pentru masa in Smichov Centrum (un mall din apropierea hotelului) la un restaurant chinezesc, unde mancam "nu stiu ce" bun si ieftin (230 "copeici" cehesti - 9 eur cu tot cu bere si apa).
Cei 1000 de pasi recomamdati dupa masa, ne indeamna spre urmatoarele obiective din vizita noatra la Praga, funicularul si Turnul de observatie Petrin, care se afla doar la vreo 20 de minute de mers pe jos. Funicularul, construit pe la jumatatea sec. XIX, cu o lungime de 510 m, ne urca, cu ametitoarea viteza de 4m/s, pana la 322 m pe varful dealului Petrin, unde se afla si turnul cu acelasi nume. Merita sa urci cele 299 de trepte circulare pana in varful turnului (noi am urcat cu liftul), care este o replica mai mica a turnului Eiffel (60 m), de unde poti vedea in toata splendoarea ei, Praga. Interesanta este senzatia de balans pe care o ai in varful turnului, atunci cand bate vantul (care a batut din plin!), asa ca te tii bine de balustrade, in speranta ca nu te duci cu tot cu turn la vale spre Vltava. In drumul spre hotel, cu gandul la o ultima bere ceheasca, descoperim "Taverna Divelor", o cafenea pentru cinefili cu un cinematograf care are iesirea direct in ea. Tocmai se termina un film, imediat dupa intrarea noastra, asa ca lumea buna care iese, se opreste la un comentariu, si la o bere binenteles.
Gata !!! Nu spunem Adieu, mon amour, dar spunem la revedere Praga, cu speranta ca vom reveni curand.
Iata si cateva fotografii de la Karlovy Vary si de la Praga la adresa:
Fotografii Karlovy Vary si Praga - 8 mai 2010
Si un playlist cu scurte filmulete:

2 comentarii:

 1. da, foarte frumos !
  am fost si eu acum vreo nspe sute de ani in Praga, dar sigur imi voi mai face drum pe acolo de data asta cu Leti si Monica, pentru ca e prea frumos orasul ca sa nu fie vizitat
  si Karlovy Vary arata foarte cochet, trebuie neaparat retinut pe lista de destinatii
  brava !

  RăspundețiȘtergere
 2. ceaoooo
  cum a fast vara pe la Iasi?
  asteptam noutati
  ceaooooooo

  RăspundețiȘtergere